НЕДЕЉА 8. ПО ДУХОВИМА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС УМНОЖАВА ХЉЕБОВЕ И ХРАНИ 5.000 ЉУДИ

Category: Новости

“И изашавши Исус виде многи народ, и сажали се на њих, и исцели болеснике њихове. А пред вече приступише му ученици његови говорећи: Овде је пусто место, а већ је доцкан; отпусти народ нека иде у села да купи себи хране. А Исус им рече: Нема потребе да иду; подајте им ви нека једу. А они рекоше му: Немамо овде до само пет хлебова и две рибе. А он рече: Донесите их мени овамо. И заповеди народу да поседају по трави; па узе оних пет хлебова и две рибе, и погледавши на небо благослови, и преломивши даде ученицима, а ученици народу. И једоше сви и наситише се, и накупише комада што претече дванаест котарица пуних. А оних што су јели беше људи око пет хиљада, осим жена и деце. И одмах принуди Исус ученике своје да уђу у лађу и иду пре њега на ону страну док он отпусти народ.”

 Господ Исус Христос је дошао у овај свет, браћо и сестре, да нама људима дарује небо, Царство небеско, да нам дарује вечни бесмртни живот, и да нам покаже да је душа наша највећа вредност у овоме свету. Све бриге наше око тела на крају воде гробљу и распадању. Зато Господ објављује да је душа скупоценија од свих светова, и да више вреди него сва сунца, и сам свет сунчани, и све галаксије. Он је тај који у виновој лози претвара воду у вино, који воду претвара у крв у свом Телу. Он је тај који храну претвара у нашу мисао, у наше осећање и који оживотворава све и свему даје мисао и смисао. Зато требамо сав живот наш упутити Господу Христу, који је дошао у овај свет и постао човек.

Зато у овоземаљском пролазном животу треба да се научимо вечноме животу. А једина школа у којој се можемо научити како да задобијемо вечни живот јесте Црква Божја, коју је основао сам Господ Христос и дао нам у њој Свете Тајне и свете врлине. Тако смо сви позвани да будемо чудотворци, да душом која је од Бога, која је од Неба, помоћу вере у Христа стекнемо себи Вечно Царство и живот вечни у том Царству. Тај вечни живот ми хришћани стичемо сваки дан, приметно и неприметно, видљиво и невидљиво. Кроз свако: Господе помилуј, ми згрћемо у душу своју вечни живот. Чинећи милостињу Христа ради ми такође невидљиве Божанске силе сводимо у душу своју, испуњујемо себе Божанским силама. Укратко, чинећи ма које јеванђелско дело, извршујући ма коју јеванђелску заповест, ми низводимо у душу своју Божанске силе Христове. На тај начин ми прогонимо из себе све што је грешно, све што је смртно, све што је демонско и зацарујемо у својој души Царство Божје и живот вечни.

Када се споји са бесмртним Богом душа и сама постаје бесмртна и тада сви греси бивају побеђени и искорењени из ње. На место греха Господ низводи љубав своју те душа оживљава из мртвих, односно човек побеђује смрт и улази у живот вечни, у заједницу са вечним Богом, постаје – по речима Светих Отаца – бог по благодати.

Да бисмо ово постигли ми морамо рашчистити свако зло што је у нама, сваки грех, морамо узети крст свој. То боли, много боли, боли и дању и ноћу. Али кад то учинимо, небеска помоћ силази на нас, на нашу душу, и ми онда лако побеђујемо сваку страст и сваку жељу. Када Господ види наш труд и напор, кад види нашу добру вољу да хоћемо да ослободимо себе од својих грехова, он нам тек онда даје помоћ. Док ми сами не почнемо борбу са нашим гресима, пороцима и страстима изостаје помоћ Божја, јер нема наше жеље и чврстог определења за добро. Господ никога не приморава да чини добро, свакоме од нас оставља слободу одлуке, слободу избора. Зато имамо слободну вољу да се сами опредељујемо, да сами изаберемо пут истине, пут врлине у овоме свету. И кад то учинимо, онда Господ даје своју силу и моћ нашој души да иде путем врлине, путем сваког јеванђелског добра.

Присетимо се, браћо и сестре, приче Спаситеља о богаташу и Лазару. Богаташ гледајући Лазара у ранама како се распада није хајао за њега, већ је живео весело и господски, како се вели у светом Јеванђељу. А кад је дошла смрт, дођоше са њом и анђели Божји и узеше душу убогог Лазара и однесоше у рај, а дођоше и мрачни демони и однесоше душу богаташеву у пакао. И тамо богаташ не виде ништа осим свога зла па моли светог оца Авраама, који у наручју држаше душу Лазареву: Молим те пак оче, да га пошаљеш дому оца мога; јер имам петорицу браће, нека им посведочи да не би и они дошли на ово место мучења”, то јест, да не дођу у овај свет са празном и страшном душом са каквом сам ја дошао. А свети отац Авраам каже: “Имају Мојсеја и пророке, нека њих слушају”.

Душа наша кад изађе из овога света носи ону имовину, оно имање које је стекла у овоме свету. Ако смо у души својој гомилали грехе, сласт за слашћу, зло за злом, онда тешко нашој души! На оном свету ћемо вапити као богаташ“Оче Аврааме, смилуј се на ме и пошаљи Лазара нека умочи у воду врх од прста свога да ми расхлади језик; јер се мучим у овоме пламену”.

Зато се живот на земљи, браћо и сестре, нама даје као школа да се припремимо за живот вечни у ономе свету. Душа нам је дата да знамо Бога, да знамо анђеле Божје, да знамо рај, пакао и ђаволе, и да се определимо слободном вољом куда и на коју страну: да ли у рај или у пакао?

Само је једно на потребу – Царство Божје! У ту једну тачку тежио је Христос Спаситељ да управи погледе целога човечанства. Ко у ту једну тачку гледа, тај има једну мисао – Бог, један осећај – љубав, једну тежњу – приближење Богу. Све код Господа Христа је управљено на овај највиши, једини и јединствени циљ, како речи које је изрекао тако и дела која је учинио.

И данашње јеванђеље које сте чули описује једно целисходно и потребно чудо, умножење хлеба у пустињи, у којој је било око десет хиљада гладних људских бића (јер се каже да је било пет хиљада људи осим жена и деце).

Апостоли носе у својим рукама пет хлебова и деле окупљеном народу, “И једоше сви и наситише се, и накупише комада што претече дванаест котарица пуних”. Више остало него пет хлебова са којима се почело. Заиста, овај чудни учитељ Исус из Назарета небески је човек, небески чудотворац. Ето, подиже очи к небу, благослови пет хлебова и две рибе, и толики свет наједе се и насити. Ваистину, чудо огромно, али сасвим природно.

Зато, нема другог имена под небом, како се вели у Светом Писму, којим се људи могу спасти од смрти, од ђавола, од пакла, нема осим Господа Христа.

Он нека буде у нашим очима и нашој души, он нека испуњује наше дане, наше ноћи, е да би овај свет, ова чудесна радионица Божја пуна чудотвораца Божјих, помогла свима нама људима да стекнемо живот вечни ради кога нас је Господ и створио.

Да стекнемо Царство небеско кроз Истину вечну и живот вечни и живимо у заједници са Богом и у овоме и у ономе свету.

Богу нашему Тројици једнобитној и нераздељној нека је слава вавјек. Амин.

Wednesday the 26th. Affiliate Marketing.