Недеља 6. по Духовима: Јеванђеље о радости и злурадости

Category: Новости

"И ушавши Исус у лађу пређе и дође у свој град. И гле, донесоше му одузетога који лежаше на одру. И видевши Исус веру њихову рече одузетоме: Не бој се, чедо, опраштају ти се греси твоји. И гле, неки од књижевника рекоше у себи: Овај хули на Бога. И Исус, видевши помисли њихове рече: Зашто ви зло мислите у срцима својим? Јер шта је лакше рећи: Опраштају ти се греси; или рећи: Устани и ходи? Али да знате да власт има Син човечији на земљи опраштати грехе; тада рече одузетоме: Устани, узми одар свој и иди дому своме. И уставши отиде дому своме. А народ видевши задиви се, и прослави Бога, који је дао такву власт људима."

Ми волимо да гледамо свет око себе, а заборављамо да завиримо у себе, у унутрашњи свет, који је много дубљи од спољашњег, а за нас и много важнији. Када је један светитељ погледао срце човечије у свој његовој ширини и дубини, он је рекао: срце је бескрајно, безобално море у коме се налазе најразноврсније животиње, најразноврснија бића. Много је човеку потребно снаге и истрајности да очисти своје срце од свих нечистота, страсти и порока, од свега што га удаљује од Бога и Царства Божјега.

Данашње Свето Јеванђеље казује нам о тој муци човековој, о тој борби његовој у овоме свету.

Присуство Христово у Капернауму сакупило је многи народ у кући и испред куће у којој је одсео Христос, "тако да не могаху ни пред вратима да се сместе, и казиваше им реч". Народ жедан речи Његове окружио је Христа слушајући божанску науку. Кроз такво мноштво народа пробијала су се четири човека носећи узетога. Међутим, убрзо су закључили да се не могу пробити на начин како су наумили. Прибегли су тежем и рискантнијем начину, који показује њихову непоколебљиву веру у исцељење свог узетог пријатеља или сродника само ако га ставе пред Христа. Тиме обелодањују велику моћприсуства Христовог и деловање благодатне силе која исијава из њега, а свима нама својим примером још и показују како требамо бити упорни и истрајни на путу јеванђелске љубави према Богу и ближњима.

Но како и на који начин су изнели узетога пред Христа? "Открише кров где он беше, и прокопавши спустише одар на коме узети лежаше". А Господ "видевши веру њихову рече узетоме: синко, опраштају ти се греси твоји! "

Овом реченицом Спаситељ је открио тајну Свога доласка у наш земаљски свет, казао је зашто се спустио са престола славе своје и дошао међу нас људе, створења руку својих. Дошао је Господ међу нас да уклони грех из човека, из природе људске, да људску природу испуни вечним животом. То је највеће дело, дело Бога, дело које нико од људи учинити не може: да човеку отпушта грехе, да из човека исчупа све грехе, очисти душу његову и покаже је безгрешном и светом, пуном Божанске силе. Он је ту силу и ту моћоставио Цркви својој, преко својих светих апостола и светитеља, када је на дан Васкрсења победивши смрт васкрсао и показао се и појавио пред ученицима својим у телу васкрслом. Они су били запањени и уплашени његовом појавом међу њима. Тада им он рече: "Примите Духа Светога. Коме отпустите грехе, отпустиће му се, а коме задржите задржаће му се". Ето те силе, ето моћи коју је Господ оставио Цркви својој - да ослобађа свет од греха, од смрти, од сваког зла и сваког ђавола. Другом приликом Господ својим светим ученицима, апостолима, даје ту исту власт свима заједно, па вели: "Шта разрешите на земљи биће разрешено на небу, а што свежете на земљи биће свезано на небу". Тако нам Господ данашњим светим јеванђељем открива тајну свога доласка у овај свет и тајну свакога од нас.

Господ нас посла у овај свет, браћо и сестре, не да будемо обиталиште греха, зла и смрти, него вечнога живота, вере у јединог истинитог Бога. А шта је то вера у јединог истинитог Бога? Када смо ми прави хришћани, када је свако од нас прави хришћанин? Онда када верујемо у Господа Христа као јединог истинитог Бога, када живимо по његовим светим заповестима идући кроз овај свет за њим, светим врлинама. Човек истински верује у јединог истинитог Бога само онда када свом душом својом, свим бићем својим, свим умом својим, свом снагом својом иде за Господом творећи вољу његову, а одбацујући вољу своју.

Човек хришћанин увек проверава себе Господом Христом. Ако хоће нешто да учини он пита себе: "Да ли би ово Господ Христос учинио? " Отвори Јеванђеље и завири у њега, или питај свога духовника, и онда ћес учинити оно што је Христово и оно што би сам Господ Христос учинио! И тако са сваким делом. То је вера у јединога истинитог Бога, вера која душу нашу, срце, вољу, све наше предаје у руке Христове. Ваистину, Господе, ништа наше не вреди без тебе, свако је наше дело без твога благослова ништавно и пропадљиво.

Од истините вере рађа се истинита љубав, истинска љубав која не воли грех, која мрзи зло али воли грешника, воли брата свога и у греху његовом. Одвојити грех од грешника, то је велика моћ и велика мудрост јеванђелска. Али пазимо, браћо и сестре, нико не мозе победити наш грех у нама ако ми сами то нећемо. Потребна је наша лична вера, наше лично покајање, и онда се са нама дешава то духовно чудо које се десило са данашњим узетим болесником из јеванђелске приче: "Синко, отпуштају ти се греси твоји!" У души се тада дешава највећи преврат. Ми се кајемо, исповедамо грехе пред Господом, пред његовим свештеником и, гле, греси наши беже од нас, све што је смртно бежи из нас. Отпуштају нам се греси наши због нашег покајања, ради наше вере. Та истинита вера у јединога истинитог Бога даје нам снаге да не малакшемо, да се не уплашимо никаквог греха што је у нама, да не рекнемо: "Е, овај мој грех је тако страшан да ми нема спасења, пропао сам". То човек не сме никада да каже, јер је свемилостиви Господ јачи од свакога греха, од свих грехова свих људи на свету, јачи од свих смрти, од свих зала. Само се једно тражи од нас: да омрзнемо свој грех, да омрзнемо зло што је у нама. Не заборављајмо никада истину Светог Јеванђеља: "Плата за грех је смрт! " Да, браћо и сестре, плата за грех је смрт, а плата за веру и покајање јесте живот вечни. На нама самима је слобода избора!

Нека благи Господ увећа истинску веру у сваком бићу људском, да бисмо сви постали јачи од свакога зла, од свакога греха, од сваке смрти и увек славили и прослављали Бога тројединог Оца и Сина и Светога Духа вавек. Амин.

Thursday the 25th. Affiliate Marketing.