Недеља друга по Духовима о позиву ученика

Category: Новости

"A идући Исус покрај мора Галилејског вијде два брата, Симона, званога Петар, и Андреја брата његова, гдје бацају мрежу у море, јер бјеху рибари. И рече им: Хајдете за мном, и учинићу вас ловцима људи. А они одмах оставише мреже и пођоше за њим. И отишавши одатле видје друга два брата, Јакова Зеведејева, и Јована брата његова, у лађи са Зеведејем оцем њиховим, гдје крпе мреже своје, и позва их. А они одмах оставише лађу и оца свога и пођоше за њим. И прохођаше Исус по свој Галилеји учећи по синагогама њиховим, и проповедајући јеванђеље о царству, и исцељујући сваку болест и сваку немоћ у народу."

Јурећи за разним обавезама, човјек отупљује своја духовна чула и полако али сигурно постаје роб предмета и ствари. Када се потпуно унесе у стицање што више материјалних добара, човјек постаје празна машина која посједује разум, машина без икаквих духовних осјећања, која би га могла вратити Извору и напојити га својим животним пићем. Душа која не пристаје на такав однос оземљеног разума према Истини, узнемирује савјест, па човјек у појединим тренуцима бива уведен у неку њему несхватљиву стварност. То су врло ријетки тренуци осјећања присуства неке њему несхватљиве силе, која га чини радосним.

Али, убрзо поново превласт преузимају свакодневне вањске обавезе, које га враћају у претходно стање. И када дође смрт, такав човјек гледајући своју прошлост, гледа стечена материјална добра као пожњевене и иструљеле плодове што са његовом смрћу пропадају. Ово је, нажалост, стварност већине људи, а и нове генерације, такође, корачају тим путем пропасти, добровољно сагињући своје вратове под јарам материјалних добара. На духовни живот сасвим заборављају или због форме врше само неке вањске радње. Тако постепено расте терет земаљских брига на њиховој души, због чега најпре оболи она, а потом и тјело.

Често Бог у једном покољењу сије, а у другом жање. Покољење у коме Бог сије сматра Га спорим, а покољење у коме Он жање сматра Га бржим. Није ли и у нашим људским пословима, браћо и сестре, свака жетва бржа од орања, сјетве, плевљења и уздисајног чекања док плод не сазри? Али, Бог није ни брз ни спор. Он има Своју мјеру, и од те мјере не одступа. Мрав гледа и види само мравињак; домаћин гледа и види цијелу њиву. На самим људима лежи њихова срећа или несрећа. Свака генерација прима плодове Божје правде, која је увек иста и непромењива, а чију милујућу или карајућу руку образују дјела људи. Ако једна генерација чини дјела супротна Закону и вољи Божјој, она тиме себи образује карајућу руку правде Божје, и обрнуто.

Тешко је, заправо немогуће, преобразити све људе да чине дјела по вољи Божјој, али сваки поједини човјек треба сам да се труди у чињењу дјела угодних Господу, а корисних за ближње своје. Увек ће бити оних који ће радити на погубљењу својих душа и на пропасти других људи. Међутим, не треба се поводити за њима, већ се упорно трудити на дјелу Божјем, на чињењу дјела која су по вољи и заповестима Божјим.

Вршимо заповести Божје и чинимо дјела јеванђелских врлина, која ће да образују милујућу руку Божје правде на нама самима и на генерацијама које долазе после нас. Стварајмо у душама својим плодна места за садњу сјемена љубави Божје, која ће нас земаљски живот чинити срећним, која ће тежину сваке недаће у животу преузети на себе, која ће оне хришћане што испуњавају вољу и заповјести Божје учинити још ревноснијим и радоснијим.

Данашње јеванђеље нам описује како је Спаситељ наш Господ Исус Христос позвао апостоле Петра, Андреја, Јакова и Јована на службу спасења људских душа. Имајући у срцима својим истинску вјеру у Бога и покорност заповјестима Божјим, ови прости рибари су на позив Христов: "Хајдете за мном! " без размишљања оставили своје послове и своје породице и кренули за њим. Они као дјеца наивно полажу све бриге на Бога, остављају све и следују позиву Христовом.

Исти позив Христос упућује свим људима. Он позива све људе да оставе јурњаву за материјалним добрима, која их удаљава од Бога, и да узму Његов благи јарам. Тиме ће препородити своје душе и постати испуњени неизмјерном љубави Божјом.

Христос као да нам жели рећи: сви ви који гладујете и жедните за правдом Божјом и љубављу његовом и који ту правду и љубав узалуд ловите својим душама као мрежама по мору овога света, ослушните глас Мој. Позивам вас, као што сам позвао некад рибаре покрај мора Галилејског: "Хајдете за мном! " Оставите све своје старе напоре и сву своју стару љубав и пођите за мном. Ја сам ваш једини Спаситељ; сви други који ван мене стоје или су незналице или варалице. Не позивам вас ни као цареве, ни као пастире, ни као богаташе, ни као сиромахе, ни као учене, ни као просте, него као људе, испуњене болестима и немоћима. Болести и немоћи ваше долазе од гријеха. Зато припадните к Мени и завапите, као негда многи болесни и немоћни: Господе Исусе, Сине Божји, смилуј се мени грешноме! Опрости, опрости, Господе, безбројне гријехе моје. Очисти ме силом твојом, нахрани ме животворним хљебом твојим, уђи дубоко у мене као свијеж и чист ваздух у загушљиву одају, и бићу здрав!

Искористимо вријеме Петровског поста и очистимо душе и тјела своја од греховних нечистоћа. Припремимо у душама плодна мјеста у која ће неизмјерна милост Божја посијати сјеме непролазне Божанске љубави што ће да ниче, расте и развија се у оној мјери у којој ми живимо по вољи и заповјестима Божјим. Као што сјеме посијано у земљу и остављено да расте без његе не доноси жељени род, исто тако плодно мјесто које нам је у души створено постом и засађено сјеменом љубави Божје преко Свете Тајне Причешћа, не доноси избављење од болести и невоља, ако се опет вратимо старом начину живота у којем нам је све прече од Бога. А ако наставимо да испуњавамо заповјести Божје, оне ће његовати посијано сјеме Божанске љубави у души и омогућити му да ниче, расте и развија се.

Немојмо се опет оглушивати о заповјести Божје и тако расипати оно што смо са муком сакупили, већ када смо једном стали на стазу спасења, корачајмо по њој сигурно и непоколебљиво. Враћање на стари пут доноси не само повратак старих проблема, него и задобијање нових.

Будимо мудри, браћо и сестре, и прослављајмо Бога у јачини душа наших оснажених молитвом и у чистоти тјела очишћеног постом, извршавајући тако вољу Божју.

Нека нам троједини Бог, Отац и Син и Дух Свети, буду уијвек на помоћи да прослављамо Његово свето име вавјек. Амин.

Wednesday the 26th. Affiliate Marketing.