Пета недеља по духовима

Category: Новости

„Kад дође у земљу гергесинску, сретоше га два бесомучника, излазећи из гробова, тако опака да не могаше нико проћи путем оним. И гле, повикаше говорећи: Шта хоћеш од нас, Исусе, Сине Божји? Зар си дошао амо прије времена да нас мучиш?

А далеко од њих пасло је велико крдо свиња. И демони га мољаху говорећи: Ако нас изгониш, дозволи нам да идемо у крдо свиња. И рече им: Идите. И они изишавши отидоше у крдо свиња. И гле, навали све крдо свиња са бријега у море, и утопише се у води. А свињари побјегоше; и дошавши у град казаше све, и за бесомучнике.И гле, сав град изађе у сусрет Исусу; и видјевши га, молише да оде из њиховог краја. “ (Мт.8,28-34);

У данашњем Јеванђељу сте чули шта се десило у земљи Гергесинској када је Господ Христос ступио на њено тлo. Два бесомучника, два човјека у којима су били ђаволи, сретоше га и повикаше: „Шта си дошао овамо прије времена да нас мучиш? „Ђаво је толико овладао овом двојицом да они нису били у стању да природно и нормално мисле, осјећају и дјелају. Нико не смијаше проћи тим путем гдје су они били. Живјели су по гробовима, страшни, ужасни за све које сретну, пуни демонске силе.

Тјела људска, а из њих говори ђаво – не један, него многи. Како се то десило да тјело људско буде смјестиште ђавола? Ту је велика тајна посреди – тајна гријеха!

Гријех је ђаволска сила којом у човјека улази демон. Човјек, ако се не бори против гријеха него му се препушта, постепено постаје ђаво-човјек. Ево нам примјера у гергесинским бесомучницима из данашњег Јеванђеља који не владају собом. Кад је гријех потпуно овладао њима, ђаво и његове силе су се уселиле у њих. Човијек само по тијелу, а изнутра сав припада нечистим силама. Морамо да знамо: човјек или себе ођавољује или себе обожује. Другим ријечима, или испуњујемо себе гријеховним силама или се испуњујемо божанским силама. Трећег нема!

У данашњем свијету не само људи, него и народи луде. Све је подивљало од гордости, све тражи, жели, устаје: дајте ово, дајте оно! Нико није задовољан, а ђаво ликује и смије се. То он и хоће: створио је страшну комедију од овог свијета Божјег, и смије се људима. А Бог је створио људе за Царство Небеско, створио је човјека за живот вјечни, да бесмртно живи вјечном истином Божјом, вијечном правдом Божјом, вијечним животом Божјим. То је смисао и циљ свакога човјека.

Зато је Он и дошао у овај свијет, зато је дао Јеванђеље своје, зато је основао Цркву своју и у њој нам дао све што је потребно да се ослободимо од свакога гријеха, од сваке смрти, од свакога ђавола.

 

Saturday the 19th. Affiliate Marketing.